لوله یکی از رایج ترین تجهیزات و اقلام میباشد که در سیستم های لوله کشی یا پایپینگ مورد استفاده قرار می گیرد
لوله ها در سایز ، اندازه و جنس های مختلفی تولید می گردد به طور کلی لوله ها به دو دسته لوله های فلزی و لوله های غیرفلزی تقسیم میگردد لوله های فلزی شامل لوله های فولادی کربن استیل و لوله های استنلس استیل یا فولاد ضدزنگ تقسیم بندی میشوند .
البته لوله های فلزی آلیاژی که از فلزات رنگی ساخته شده اند نیز در این گروه قرار دارند ، سایز و ضخامت این نوع لوله ها کاملن سفارشی و بیشتر مطابق میزان تقاضا و نیاز بازار تولید می گردند مثل لوله های برنجی ، مسی ، آلومینیوم ، آلیاژهای برنز و . . . سایز و اندازه لوله ها طبق یک استاندارد جهانی طبقه بندی می شوند که در سطح جهان یکپارچه می باشد و بیشتر تابع استاندارد آمریکا ASME B36.10 & B36.19 می باشد .
استاندارد ASME B36.10 برای لوله های فولادی کربنی و برای فولادهای استنلس استیل از استاندارد ASME B36.19 استفاده می گردد که تفاوت این دو فقط در ضخامتهای لوه ها می باشد . لوله ها از سایز 1/8 تا 56 اینچ تولید می گردند که بسته به روش تولید به چند دسته تقسیم می گردد * لوله های بدون درز در اصطلاح عامیانه به لوله های مانیسمان معروف هستند ، زیرا اولین شرکتی بود که سیستم تولید لوله های بدون درز را ابداع کرد به همین خاطر این لوله ها به لوله های مانیسمان معروف هستند ولی در کل به این لولهها بدون درز یا سیملس اطلاق می گردد که از نظر ابعاد اندازه و ضخامت همه تابع جدول استانداردASME هستند
در اندازه گیری و کنترل لوله ها دو عامل مهم میباشد ، قطر لوله ، ضخامت لوله قطر لوله به اینچ بیان می گردد و تا ۱۲ اینچ سایز لوله تابع یک اعداد خاص و یکسان در سطح جهانی هستند که این اعداد ربطی به قطر اینچی یا ریاضی لوله ندارد یعنی قطر اسمی ( مثلا 2 اینچ ) با قطر واقعی لوله ( 60.3 میلیمتر ) اختلاف دارد ولی از سایز 14 اینچ و بالاتر قطر اسمی ( 355.6 میلیمتر ) با قطر واقعی لوله ( 355.6 میلیمتر ) برابر هستند .
عامل بعدی ضخامت لوله است که با آیتم اسکجوال- رده یا SCH بیان میشود که طبق جدول استاندارد ASME B36.10 & B36.19 ضخامت و وزن هر سایز لوله کاملن بیان شده است نکته ای که در این جدول حائز اهمیت است این نکته می باشد که ضخامت لوله ها تا سایز 10 اینچ رده STD با 40 برابر ، تا سایز 8 اینچ رده XS با 80 برابر ، از سایز 12 اینچ به بالا ضخامت رده STD معادل 9.5 میلیمتر و از سایز 8 اینچ به بالا ضخامت رده XS معادل 12.7 میلیمتر می باشد
این موارد که ذکر شده است برای لوله های فولادی صادق است که طبق استاندارد ASME B36.10 دسته بندی می گردند نوع دیگر لوله از نوع درزدار می باشد که بسته به نوع روش جوشکاری و درز جوش حاصله به انواع مختلف درز مخفی – درز جوش گرده دار و . . . طبقه بندی میشوند که همه این نوع لوله ها از استانداردهای ذکر شده در بالا پیروی می کنند .
هر کدام از روش های تولید لوله یک محدودیت هایی دارند لوله های بدون درز محدودیت تولید در سایزهای به بالا دارند و از سایزهای 30 اینچ به بالا قابل تولید نیستند ولی لولههای درزدار تا سایز ۵۶ اینچ هم تولید میشوند ولی نوع دیگری از لوله های درزدار نیز وجود دارند که بصورت مارپیچ تولید می گردند که بهشون درز اسپیرال یا لوله های اسپیرال گفته میشود و محدودیت تولید رو به پایین دارند و از سایز 8 اینچ تا سایز های ۸۰ الی ۱۰۰ اینچ نیز قابل تولید هستند باز هم بسته به روش تولید میتونه درزدار اسپیرال مخفی و یا گرده دار باشد .
جهت بررسی و آشنایی بیشتر با انواع لوله ها و استانداردهای مربوطه به آنها میتوانیذ به سایت به سایت فروشگاه فولاد لاین مراجعه و آخرین ویرایش در دسترس را بصورت کاملن رایگان دانلود نمایید
تلفن :